Verslag: demonstratie Den Haag tegen racisme!

In de stromende regen verzamelde zich zo’n 60 mensen om te demonstreren tegen racisme en voor solidariteit. Nadat een spreker van AFA Den Haag nog eens benadrukte dat het niks uit zou moeten maken waar je geboren bent, welk geloof je toevallig hebt kwam de demonstratie in beweging. Met leuzen als “Geert Wilders en de PVV, opgerot en weg er mee” en “Geen man geen vrouw geen mens is illegaal” werd er een route gelopen door de Schilderswijk en Transvaal. Er werden honderden flyers uitgedeeld en ook trad gettobeats formatie Dagga D’agga op met MC Desh. Ondanks de regen kwamen er veel positieve reacties op de demonstratie.

Op het eindpunt waren er nog twee sprekers. De eerste, van Werkgroep Stop Deportaties (WSD) sprak over het racisme van geld en wet. Dit racisme wordt opgeroepen omdat de politiek een zondebok nodig heeft om de aandacht af te leiden van de kapitalistische uitbuiting die leidt tot hoge huren en lage lonen. Dit zijn gevolgen die voelbaar zijn voor wat wordt genoemd “de eigen bevolking”. Laat deze ‘eigen bevolking’ vooral niet in opstand komen, is de gedachte. Laat deze liever trappen naar onderen. Laat hen wijzen naar mensen die nog vele malen harder door het kapitalisme worden getroffen: de vluchtelingen, de migranten, de ‘buitenlanders’. Mensen die in het land waarvandaan zij komen op wereldschaal worden uitgebuit, hun grond en water gebruikt voor ons afval, hun arbeid voor onze producten. Het racisme is gepland, in wetten en regels gevat, wordt gecoördineerd en geleid.
Daarna was er een spreker van Doorbraak een linkse basisorganisatie, die sprak over de bezuinigingen die het rechts kabinet wil door duwen. Aan de ene kant pakt de regering studenten, uitkeringsgerechtigden, zieken, aow’ers en aan de andere kant bevoordeeld deze regering grote drijven, rijke en super rijke mensen. En dat is onrechtvaardig! Laat de rijken de zwaarste lasten dragen! De regering voert een verdeel en heers politiek, groepen mensen worden tegen elkaar uitgespeeld bijvoorbeeld zogenaamde “autochtonen” en zogenaamde “allochtonen”. Daarbij geven Rutte en zijn vriendje Wilders constant moslims de schuld van waar de rijken en machthebbers de schuldige van zijn. We moeten ons niet gek laten maken door al dat racisme en de zondebok politiek van deze regering. We moeten samen sterk staan! Tegen racisme!
Ook al regende het heel de dag en was de opkomst niet zo hoog het was een strijdbare demonstratie.

Op naar de volgende! Samen sterk tegen racisme en uitsluiting!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .